tiistai 19. toukokuuta 2015

Museoviraston päätös

Ollaankin tässä pitkään odoteltu (koko kevät) museovirastolta avustuspäätöstä julkisivuremonttiin. Tarkemmin haimme enstistämisavustusta A-talon katon remontoimiseen. Remonttia ei ole siksi vielä voinut aloittaa, on odoteltu että mitä museovirasto meidän ajatuksiin sanoo.

Pytingit ovat kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde ja näiden julkisivu on ollut suojeltu, niin ettei ulkoasua saisi muuttaa millään tavalla. Tiesimme tämän tietysti ja halumme onkin säilyttää näiden kaunis ulkoasu huopakattoineen. Hakemus jätettiin jo lokakuussa ja nyt toukokuussa tuli postia. Soitin museovirastoon kuitenkin aikaisemmin, sillä katto alkaa olemaan melko hälyttävässä tilassa ja remontti pitäisi saada käyntiin.

Puhelinkeskustelussa minulle selvisi heti, ettemme saa avustusta. Syy oli yksinkertainen: entinen omistaja on muuttanut Pytinkien ulkoasua niin paljon, ettevät rakennukset kuulu enään suojelupiiriin. Joten voisi tällöin sanoa, että ulkoasu ei ole enään suojeltu. Yllättävää, mutta taloissa on joskus vaihdettu ovet ja ikkunat, mitkä ovat laskeneet suojelukohteen arvoa merkittävästi. Avustusta annetaan ennenkaikkea sellaisille rakennuksille, jotka ovat säilyneet lähes alkuperäisinä. Viranomainen selitti vielä, että saisimme muuttaa ulkoasua melkein miten vain, kun sitä sitten kysyin. Tietenkään emme muuta, mutta pitihän se kysyä jotta tietää ettei heillä ole enään mitään sanottavaa.:)

Viikonpäästä tästä tuli laatikosta sitten se virallinen ilmoitus avustuksesta. Päätöksessä lukee, että kohteella ei ole lakeihin perustuvaa suojelumääräystä mutta siinä lukee myös näin: " Hakemuksen kohde täyttää kulttuurihistorialliselta arvoltaan entistämisavustuksen myöntämisperusteet, mutta myöntämisvuonna määrärahat eivät riittäneet kaikille kohteille, joille avustusta on haettu."

Eli oliko tämä sittenkin arvokas kohde?  :D  Ainakin se on meille ja tietysti Pytingit tunteville ihmisille.

Noniiin, sainpahan tämänkin selostettua. Mutta hommat jatkuu nyt, jospa se kattofirma ajais pian paikalle tekemään uuden huopakaton. :)


Pihahommia ollaan tehty, nurmikkoa kylvetty. Syksyistä kirpparipäivää on kyselty, toteutan sen mikäli saadaan tuo piha kestämään. Tarpeeksi vahva nurmikko täytyy olla, jotta siinä voi edestakaisin ravata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti