Historia


Kuvan takana lukee: Raahen sahan Pytinki 27.4.1944

Pytingit on rakennettu sahatyöläisille asuinrakennuksiksi 1900-luvun alussa. Rakennuttajana toimi Raahen Puutavaraosakeyhtiö. Rakennuksia oli aivan alkujaan neljä, kolme asuinrakennusta ja yksi lukusalipytinki, jossa oli myös muutamia asuntoja. Vanhin talo purettiin tiettävästi 1940-luvulla ja lukusalipytinki paloi vuonna 1992.

Ruukin Pitäjäkirjassa kerrotaan, että ensimmäisen rakennuksen, ns. Koivun talon, rakenteet siirrettiin Ruukkiin Raahesta. Talossa oli tuolloin yhden huoneen asuntoja, yhteensä 12 asuntoa. Myös lukusalipytinki oli siirretty Raahesta.

Yhdessä asuinrakennuksessa asui 12 perhettä. Kaikkiaan asukkaita oli yhdessä talossa jopa 50. Pytingit rakennettiin sahatavarasta: runkotolpat kuusituumaisia soiroja, sisällä pahvi ja ponttilaudoitus. Ulkona pahvi, vinolaudoitus ja kuuden tuuman pystylauta rimalla.
Ammattitaitoiset tekijät hakkasivat pytinkeihin perustuksen luonnonkivestä. Sähkö asuinhuoneisiin saatiin silloin kun saha kävi, aamu viidestä ilta yhteentoista. Kahden vuoron aikana sähköä sai kello yhteen yöllä.

Pytinkien pihalla oli asukkaille rakennettu kaikki tarpeellinen, wc:t ja liiterirakennus, jossa jokaiselle asunnolle oli puuliiteri ja ullakkohuone. Liiterirakennuksen ullakkohuoneita käytettiin kesäisin myös nukkumapaikkoina. Kummankin kerroksen edessä on komea kongi, jota pitkin juostiin omaan vinttiin tai liiteriin.

Koivun talon kaivosta saatiin talousvesi. Sitä vintattiin ylös isolla puisella ämpärillä. Kaivosta riitti vettä monelle sadalle perheelle. Samassa pihassa oli vanha sauna, joka toimi myös pesutupana. Saunassa naiset ja miehet kylpivät sekaisin.  Uudessa saunarakennuksessa oli puku- ja löylyhuone erikseen kummillekkin.

Pytingeillä asuminen ja olo tuntui siinä ympäristössä turvalliselta. Yhteishenki oli hyvä ja asukkaat olivat ylpeitä asuntojensa hyvyydestä.

Lähde: Eilisen kautta kohti huomista, Ruukin pitäjäkirja, toimittanut Lumi Marja Eskola 2003
sivut: 187-191


Ilmakuvassa näkyy kaikki kolme Pytinkiä, oikealta vasemmalle A-, B- ja C-talo. 


MUITA KUVIA Kuva 1

Kuva 2

Kuva 3

Pytingit asuttivat sahatyöläisiä ja muita lähitienoon tehtaiden työntekijöitä. Aivan Siikajoen rannassa, lähellä Pytinkejä, oli iso saha ja tukkien lajittelupaikka.
Kuvia sahan kiramosta, eli tukkien lajittelupaikasta.


Kiitos kuvien antajalle!