perjantai 12. syyskuuta 2014

Pohdintaa maaleista

Otsikko voisi olla myös, maalihuolia.. Oon tässä ollut jo pidemmän aikaa "huolissaan", että millähän maalilla nämä talot on maalattu. Kun ja koska halutaan nämä talot kunnostaa niin hyvin kuin kyetään ja pystytään (talojen ulkoasu on suojeltu), on suuren suuri homma tuo ulkovuorien maalaus. Etenkin, jos vanha maali täytyy saada pois jos maali on lateksia. Hengittämättömällä maalilla voi pilata koko talon.
Kumpikin asuinrakennus on maalattu keltaisella jollakin maalilla. Luultavasti öljypohjaisella lateksimaalilla, sillä sensuuntaisia purkkeja löydettiin.

 Tällaisia purkkeja löydettiin varastoista. Kaksi ylimmäistä kuvaa on purkista, jossa on ollut valkoista maalia. Sillä on ilmeisesti maalattu kaikki nurkkalaudat, ikkunanpielet.. Purkissa siis lukee: öljypitoinen ulkolateksimaali.
Tässä purkissa on ollut ilmeisesti punaista maalia. Tällä on varmaankin maalattu piharakennukset.
Keltaisen maalin purkkia ei vielä ole tullut vastaan... Iik.
Sitten vielä yksi ongelma..:
Tässä on kuva päätyasunnon portaista. Portaat vievät yläkertaan joten askelmia riittää. Portaat on ilmeisesti tehty männystä, sillä ovat todella pehmeät. Portaissa on kaksi maalikerrosta, ruskea ja sitten tämä harmaansininen. Maalipinta hilseilee paikoin pahasti. Näitä portaikkoja meillä on yhteensä neljä. Toisessa talossa on ruskeaksi jätetty portaikko joka on vieläkin kurjemmassa kunnossa johtuen siittä, että portaikossa on pidetty eläimiä jotka ovat harvoin päässeet ulos.
Eli hidasta työtä luvassa.. :)

Jos siis tiedätte jotain näistä maaleista, purkkien perusteella tai jutun perusteella, niin oon kyllä iloinen jos kerrotte ja kommentoitte. Myös maalinpoistoideat portaista tai ideoita portaiden kunnostamiseen otetaan vastaan. Itse ei vielä tiedetä näistä maaliasioista paljoa. Kova halu on pelastaa ja kunnostaa, onhan tämä vuosien ja vuosien projekti. :)

10 kommenttia:

  1. Öh, lateksi/alkydiöljymaalin poistaminen julkisivuista on hermoja vaativaa puuhaa. Meillä aika paljon vanhempi maalipinta sai kesän aikana kyytiä http://vanhatruudut.blogspot.fi/2014/08/ulkoseinien-maalausta-talla-kertaa-ihan.html. Portaista maali näyttäs lähtevän aika helposti vaan vähän skrabaa/ihan vaan kovaa harjaa näyttämällä? Ja öljymaalilta näyttäs mun silmään, eli en poistais edes kun hyvin irtilähtevän, hioisin pinnan "auki" ja uutta vaan päälle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo uskon julkisivupoiston olevan todella todella työlästä..
      Ajattelinkin että portaissa on öljy kun kiiltelee siihenmalliin.. Kiitos kommentista ja neuvoista!

      Poista
  2. Jos ette halua hioa portaita, peskää ne kidesoodalla joka liuottaa maalia pois. Meillä tehtiin niin ja päästiin "helpommalla". Kidesoodaa myydään kilon pusseissa. Se liuotetaan veteen ja sitä levitetään rievulla kohteeseen. Voi myös harjata juuriharjalla ja kaapia lastalla irronnutta maalia pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos vinkistä! pitääpä tutkia asiaa vähä enemmän...onhan tuo hiominen aika hidasta mutta kaikki ajallaan.:)

      Poista
  3. aivan.. kiitti kommentista!
    Tuota lahomista ei olla huomattu juuri, jos et tarkoita tuosta tienvierestä yhtä seinäaluetta. siinä on ränni vuotanut pahasti ja räiskinyt vesi pitkin seiniä niin, että näyttää tosi huonolta. joudutaan vaihtamaan uuteen tietty kokonaan se alue..
    mutta pitääpä tutkia silti tarkemmin noita ulkovuoria..

    VastaaPoista
  4. Sitä tienviertä tarkoitin, kun se on ollut aika paha jo parikymmentä vuotta. Ei muuta kuin puukko käteen ja tökkimään. Mikäli puukko uppoaa, niin vaihtaa pehmeän osan kovempaan. Maalinpoistoon on halpaa ja hyvää ainetta Bilteman kaustinen sooda. Käy laimennettuna myös maalinpesuun ja altaiden sekä viemäreiden puhdistukseen.

    VastaaPoista
  5. Ai se on niinki kauan ollut huonona,, Joo on me tuosta muutama pala jo repästyki irti ja tutkittu ettei oo mennyt pintaa syvemmälle kosteus ja tuho. Onhan siinä aika paljon tuota pehmeää.
    Kiitti ainevinkistä!

    VastaaPoista
  6. Kaustinen sooda, eli lipeä ei tehoa lateksiin, joten mekaaninen maalinpoisto seinältä taitaa olla ainoa oikeasti toimiva konsti.

    VastaaPoista
  7. Koska rakennuksenne ovat niin valtavan isot, ehdotan maalinpoistoon soodapuhallusta. Firmoja löytyy, jotka tekevät. Homma tulee tehtyä muutamassa päivässä, on todella nopeaa, eikä riko lautaa kuten hiekkapuhallus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo niin meille on suositeltu. Mutta pitää vielä tutkia asiaa, että voisiko tuolla samalla menetelmällä,mitä näissä jo on, vielä mennä jokunen vuosi jos tuuletusasiat näissä taloissa on kunnossa.

      Poista